Trends & Ontwikkelingen
Zijn de aangeboden producten en diensten nog wel van deze tijd? Zijn ze bestand tegen ingrijpende ontwikkelingen als vergrijzing, verduurzaming en nieuwe internationale machtsverhoudingen? En hoe om te gaan met trends als 'lang gezond willen leven', 'schaarste aan tijd, ruimte en aandacht' en 'consumenten die steeds vaker ook ontwerper en producent zijn'? Volgens Peter Koudstaal en Greetje Bijloo auteurs van Nieuwe Verbindingen, Inspiratie voor Innovatie is de sleutel terug te gaan naar (Maslow)-behoeften, en hier op een geheel nieuwe manier naar te kijken.
Behoeften van mensen hebben sinds het ontstaan van de mensheid geleid tot talloze innovaties. De vele medicijnen, injectiespuit, stethoscoop, radiologie, echografie, rollator, MRI en het nieuwe zorgverzekeringssysteem zijn voorbeelden van gezondheidsinnovaties. Ook op onder andere het gebied van huisvesting, voeding, kleding, transport, communicatie, sport en religie/spiritualiteit zijn duizenden innovaties op de markt geïntroduceerd.
Samensmelten van behoeften
De samenleving - zowel overheid als bedrijfsleven - probeert in al deze behoeften van mensen te voorzien. Steeds vaker blijkt dat deze niet meer enkelvoudig zijn, maar samensmelten met andere behoeften. Zo verwachten mensen dat voeding ook bijdraagt aan een goede gezondheid. Dat huizen naast onderdak bieden ook energiezuinig en veilig zijn. En dat scholen naast onderwijs, ook aandacht besteden aan gezondheid van de leerlingen. Zo zijn vele duizenden nieuwe verbindingen mogelijk.
Nieuwe verbindingen leggen
Deze ontwikkeling is al decennia aan de gang en gaat naar verwachting van de auteurs de komende jaren een nog grotere vlucht nemen. Bedrijven, overheden en andere organisaties moeten zich daarom verdiepen in manifeste en latente behoefte van hun bestaande en potentiële klanten. Steeds vaker zal deze bestaan uit een combinatie van meerdere behoeften. Om hierop in te spelen zullen zij gebaande paden moeten verlaten en nieuwe verbindingen leggen.
Samenleving 2.0
Verwachting is dat nog voor 2025 de bestaande maatschappelijke indeling op zijn kop zal zijn gezet. Departementen zijn samengevoegd en de huidige sectoren zullen niet meer herkenbaar zijn. Klassieke indelingen zoals de standaard bedrijfsindeling voldoen niet meer. De lezer wordt zelf geprikkeld om zijn visie te ontwikkelen hoe onze samenleving 2.0 eruit zal zien.
Wij laten ons in onze werkzaamheden inspireren door de blik van Peter Koudstaal en Greetje Bijloo op de samenleving van de toekomst (www.nieuweverbindingen.nl). Ook U kunt daarmee samen met ons grip krijgen op uw klanten en partners van de toekomst.
Innoveren is doen, wat je gisteren nog gek vond!
Wanneer heeft u voor het laatst iets voor het eerst gedaan?